20 oktober 2018

 

Voorpagina

Nieuws

Kalender

Digiduif

Nieuws

Op deze pagina staan berichten die over de Willibrord in de media verschenen.

 

RKBS Willibrord: van een houten noodgebouw naar drie moderne locaties

 

 

22 juni 2016 - In deze aflevering van Heden & Verleden gaan we niet al te ver terug in de tijd. We vieren het twintigjarig bestaan van RKBS Willibrord in Bergschenhoek.

 

De rooms-katholieke basisschool Willibrord werd twintig jaar geleden opgericht met het oog op de bouw van Vinex-locatie Oosteindsche Acker. Een klein groepje leerlingen dat begonnen was op de Pius X aan De Goudwinde koos ervoor om voortaan verder te gaan op de nieuwe basisschool Willibrord.

Het begon allemaal in zeer kleine en oude noodgebouwen aan de Maria Enzersdorflaan waar de eerste lessen werden gegeven. Pas in november 1997 was de nieuwbouw aan de Stampioendreef klaar en kon de, inmiddels uit vier groepen bestaande Willibrord, zich daar vestigen.

Het nieuwe gebouw zorgde voor een vliegende start. In maart 1998 kwam de vijfde groep er al bij en in 2000 werd het gebouw alweer te klein en werden er twee nieuwe houten noodlokalen neergezet aan de Groeneweg, waar nu de Waghenaerdreef is doorgetrokken. Een aantal jaren werden er steeds weer noodlokalen aangebouwd, tot er in 2006 een nieuw permanent gebouw in gebruik genomen kon worden. De houten lokalen werden pas in 2007 afgebroken!

De resterende groepen mochten verhuizen naar de schoolwoningen genaamd Het Turfpad. Momenteel zijn er acht groepen gehuisvest in locatie Stampioendreef, zes in locatie Groeneweg en zes in locatie Turfpad.

Feest

Het twintigjarig bestaan werd op alle drie de locaties in de week van 30 mei – 3 juni gevierd.

Ter ere van dit feest maakten de leerkrachten een schoollied, dat tijdens de feestweek uit volle borst door de kinderen werd meegezongen. De feestweek ging op maandag van start met een circusdag, verzorgd door circus Rotjeknor. Kinderen werden uitgedaagd om hun talenten te laten zien en toe te werken naar de voorstelling voor ouders in de middag.

Op dinsdag werd er op de diverse locaties door alle kinderen gesport. Grote luchtkussens zorgden voor zeer veel plezier!

De woensdag stond in het teken van muziek. Workshops, uiteenlopend van Djembé tot streetbeat en hiphop boden de gelegenheid aan de kinderen om weer geheel andere talenten van zichzelf te laten zien.

Woensdagavond vond er een reünie plaats voor alle oud-leerlingen, oud-collega’s, maar ook oud-bestuursleden en ouders. Met 250 tot 300 oude bekenden was er sprake van een zeer geslaagde avond. Na afloop werden de vele gesprekken op het schoolplein voortgezet!

Donderdagmiddag was de gehele school omgebouwd tot één grote Willibrord-bioscoop. In alle klassen konden de kinderen genieten van een zelf gekozen film. Compleet met knuffels, kussens, huispakken en natuurlijk popcorn en limonade was het een super gezellige middag!

De vrijdag tenslotte stond in het teken van de afsluiting van de feestweek: “Reis door de school”. Van 17.00 – 19.00 uur konden alle ouders, maar ook opa’s en oma’s in alle groepen komen genieten van presentaties, activiteiten en lekkere hapjes en drankjes. Het was een gezellige drukte van belang, waarbij zeker niet onvermeld mag blijven dat de opbrengst van deze “Reis door de Willibrord” ten goede komt aan Stichting Jarig Job!

Met deze feestweek kan de Willibrord weer jaren vooruit met waar ze goed in zijn: in een fijne sfeer werken met de kinderen aan een brede ontwikkeling en goede resultaten!


Isabelle en Fréderique in actie voor War Child

31 maart 2016 Bergschenhoek – Isabelle de Koning en Fréderique Lendfers van de RKBS Willibrord zitten in de plusklas en deden mee aan het project ‘een goed doel’. Als goed doel kozen ze voor War Child.

Ze vertellen: “Om geld op te halen hebben we een lunch georganiseerd voor de kinderen uit de groepen 3, 4 en 5 van onze school. We hebben ideeën opgedaan om de lunch zo leuk mogelijk te maken. De lunch vond plaats op vrijdag 18 maart en verliep heel goed. We vonden het ook heel leuk om te doen, we hebben veel positieve reacties gehad.”

De twee meiden willen Plus Koelhuis Bergschenhoek ontzettend bedanken! “Wij gingen naar de Plus en vroegen ze misschien het goede doel wilden steunen door bijvoorbeeld de boodschappen op school te bezorgen of korting op de boodschappen te geven. Dat werd overlegd met de baas en toen hebben ze ons héél erg verrast! We kregen te horen dat de Plus alles zou sponsoren en op school zou bezorgen! Mede dankzij de Plus hebben we € 139,50 opgehaald voor War Child”, aldus de twee blije leerlingen Isabelle en Fréderique.


Leerlingen groep 8b Willibrordschool bezoeken de Tweede Kamer

16 maart 2016 Bergschenhoek – Een twintigtal leerlingen van groep 8 werd onlangs uitgenodigd voor een speciaal bezoek aan de Tweede Kamer in Den Haag. Een betrokken vader, Ard Horst, vond het net als de leerkracht belangrijk dat kinderen jong kennis maken met ons politiek stelsel. Reden voor hem dit bezoek te regelen.

Het reizen per metro naar Den Haag was voor veel kinderen een nieuwe ervaring. Hoe doe je dat als je altijd met de auto of fiets reist? Na een flink aantal lessen staatsinrichting waren de kinderen bijzonder nieuwsgierig geworden naar het werk van een Tweede Kamerlid. De kinderen mochten eerst de hele fractie-afdeling van de VVD bekijken, waarna in de fractie-vergaderzaal Tweede Kamerlid Brigitte van der Burg vragen van de kinderen beantwoordde. Ze waren goed voorbereid en de kinderen konden haar een paar moeilijke politieke vragen stellen, die Brigitte van der Burg duidelijk kon beantwoorden. Ook mocht groep 8 een kijkje nemen in de Tweede Kamer zelf. De zitting was net geschorst, zodat ze de overbekende blauwe zetels met logo zelf vanaf de openbare tribune konden bekijken. De zaal lijkt in het echt kleiner dan op televisie, vonden de kinderen. Ze spotten ook nog wat bekende politici in de gangen van het gebouw.


RKBS Willibrord zamelt kinderkleding in voor het goede doel

3 december 2015 Bergschenhoek – Bij de feestdagen horen tradities en voor RKBS Willibrord is dat naast alle gezellige activiteiten iets doen voor een goed doel! Zoals elk jaar is een goed doel uitgekozen en dit keer is dat de (kinder)kledingbank in Lansingerland, stichting ‘Geef een kans’ (GEK).

Op alle locaties wordt in de laatste weken voor kerst kinderkleding verzameld in de kledingcontainers in de hal. De leerlingen kunnen zo een kind uit Lansingerland helpen met spulletjes die ze zelf niet meer nodig hebben. Goed om in deze tijd ook stil te staan bij kinderen die het minder hebben dan jij.

Informatie over de kledingbank is te vinden op de websitewww.kledingbanklansingerland.tk.

De Stichting ‘Geef een kans’ is overigens zaterdagmiddag 5 december van 12.00 tot 16.00 uur in een ter beschikking gesteld winkelpand aan het Westerwater aanwezig (tegenover de Zeeman) met nieuwe en goede tweedehandskleding voor kleine prijsjes tussen € 1 en € 10.


Kinderen portretteren bewoners Huize Sint Petrus

11 november 2015 Berkel en Rodenrijs – Soms met het puntje van de tong uit de mond tekenden leerlingen van groep 8 van basisschool St. Willibrord uit Bergschenhoek vrijdag 30 oktober bewoners van zorgcentrum Laurens Huize Sint Petrus. Het moest wel een echt portret worden! Een enkeling mocht ze zelfs op hun kamer schilderen. Dit alles in het kader van de landelijke actie ‘Jongeren portretteren ouderen 2015’ onder het motto Op stap met Oma.

John Hofman

Dit alles in het kader van de Dag van de ouderen en de Week tegen de eenzaamheid, landelijk georganiseerd door de Riki Stichting en het Nationaal Ouderenfonds. Het was al weer voor de vijfde keer. Om ze een klein beetje te helpen had de school een A-viertje mee gegeven, waarop voorbeelden stonden van onder meer neus, lippen en ogen. Regelmatig gingen de hoofden heen en weer: kijken naar het gezicht van de oudere en daarna weer op het tekenpapier. Van lieverlee zag je de contouren van het hoofd verschijnen totdat de tekening af was. Natuurlijk zijn er dan altijd ‘talentjes’ die de werkelijkheid aardig benaderen. De ouderen zaten geduldig op hun stoel, maakten af en toe een praatje met de kinderen of gaven ze nog enkele hinten zoals: ‘ik ben vroeger tuinder geweest’, waarmee de kinderen hun voordeel konden doen door de tekening wat te omlijsten. Dat alles ging in een ontspannen en gezellige sfeer, terwijl medewerkers van Huize St. Petrus en het team Welzijn koffie en thee serveerden en de leerkrachten een oogje in het zeil hielden. De kinderen kunnen een prijs winnen: een schoolreisje met de geportretteerde ouderen, maar de concurrentie was, landelijk, vrij hevig! Voor Huize St. Petrus was het de tweede keer dat ze leerlingen ontving om te komen tekenen, met dank aan de bewoners om zich hiervoor beschikbaar te stellen.


Keesjan Massar investeert in relaties

21 oktober 2015 Bergschenhoek – Room- katholieke basisschool Willibrord in Bergschenhoek is dit schooljaar van start gegaan met een nieuwe directeur: Keesjan Massar, een geboren en getogen Delftenaar van 55 lentes die al 35 jaar werkzaam is in het onderwijs en het nog steeds even leuk vindt.

Trees Borkus-Henskens

Over zijn loopbaan vertelt hij zelf: “De opleiding heb ik gevolgd op de kweekschool bij de broeders in het Haagse Mariahoeve. Mijn eerste baan in het onderwijs vond ik op een VMBO school in Rijswijk waar ik vier jaar werkte. Vervolgens kwam ik bij de Laurentiusstichting terecht en verhuisde ik voor twee jaar naar de toenmalige Petrusschool en drie jaar De Poolster, beide in Berkel en Rodenrijs.”

De loopbaan van Keesjan zette zich daarna voort in Delft. Elf jaar werkte hij als groepsleerkracht op basisschool De Bonte Pael in de wijk Tanthof. “In die tijd volgde ik de opleiding voor schoolleider, waarna ik directeur kon worden op de Christoffel school in Ypenburg en daar vijftien jaar met veel plezier actief bleef.”

De Haagse school in de nieuwbouwwijk groeide uit tot een school van 100 naar 500 leerlingen. “Toen ging het weer kriebelen en werd het tijd voor een nieuwe uitdaging. Bij de Laurentiusstichting lagen diverse vacatures, maar die van de Willibrord sprak me wel aan. In juni werden gesprekken gevoerd en die pakten positief uit. Ik kon aan de slag in Bergschenhoek en dat bevalt me prima. Een school met drie locaties, twintig groepen en een kleine 500 leerlingen.”

KeesJan kon meteen van start met een actielijstje: de ouderbetrokkenheid nog verder versterken, verdere stappen zetten in ICT en die functioneel inzetten en bovendien het beleid verder uitwerken ten behoeve van de meer begaafde kinderen.

In de vingers

Naarmate de weken verstrijken krijgt de nieuwe directeur de school steeds meer ‘in de vingers’. “Flink communiceren met alle partijen en investeren in relaties, want als directeur heb je niet alleen maar een bureaufunctie. Duidelijk aanwezig zijn in de school, zichtbaar voor collega’s en kinderen. Ik verdeel de tijd over drie locaties en we maken goede afspraken met elkaar, want structuur is belangrijk; naast rust en regelmaat.”

Geduldig en flexibel; dat zijn twee eigenschappen die Keesjan meebracht naar Bergschenhoek. Zelf vader van drie volwassen kinderen. “De komende jaren hoop ik de school onder mijn hoede te hebben in stabiliteit; dat is niet alleen mijn intentie, maar die van het hele team.” Op dit moment is de school nog op zoek naar een passende adjunct.

Jubileum

Volgend jaar viert de Willibrord een jubileum; het 20-jarig bestaan. In 1996 opende de school een eerste noodlocatie aan de Groeneweg, waarna in 1997 de Stampioendreef volgde. “We gaan daar zeker aandacht aan schenken, want een dergelijk jubileum is dat zeker waard.”


Tablets op drie Laurentiusscholen

 

Tablets op drie Laurentiusscholen
Werken met een tablet op de basisschool.

Berkel en Rodenrijs - In 2013 zijn de groepen 4 van de Wilgenhoek, de Kwakel en de Willibrord gestart met het gebruik van tablets van de organisatie Snappet.De tablets worden ingezet bij het reken-, taal- en spellingonderwijs.

De leerkrachten volgen de methode op de wijze waarop zij dat gewend zijn, maar het verwerken van opdrachten gebeurt via kleine tablets. Op deze tablets staan soortgelijke opdrachten die nauw aansluiten bij de methode.
Echter de kracht van Snappet zit vooral in het feit dat alle tablets tijdens het werken communiceren met de pc van de leerkracht en daar meteen de vorderingen in bijgehouden worden. De uitleg gebeurt op normale wijze, via de leerkrachten-assistent op het Smartboard, of via het lesboek. Op het moment dat kinderen de les gaan verwerken worden er echter geen schriftjes maar de tablets van Snappet uitgedeeld. Op het Smartboard opent de leerkracht het registratieprogramma van Snappet. Terwijl de leerlingen bezig zijn met de verwerking, kunnen zowel de kinderen als de leerkracht de voortgang volgen. De leerkracht kan in één oogopslag overzien hoe alle kinderen de opdrachten maken en daar waar nodig extra aandacht geven of kinderen stimuleren door te werken. De kinderen zijn mede daardoor gemotiveerd aan het werk. Zij kunnen in eigen tempo en niveau werken. Het programma biedt plus-taken aan voor goede en snelle leerlingen. De leerkracht kan in het registratieprogramma op allerlei manieren inzoomen op de vordering van leerlingen, maar het is bijvoorbeeld ook mogelijk om in deelgebieden de prestaties van individuele leerlingen of per groep op te roepen. Ook toetsen kunnen worden gemaakt in het programma Snappet.
Gezien het succes van het gebruik van de tablets hebben de teams besloten dit schooljaar alle leerlingen van groep 4 én 5 te voorzien van tablets.


Willibrord wordt Nederlands kampioen schoolvoetbal 2013

 

Willibrord wordt  Nederlands kampioen schoolvoetbal 2013
Het kampioensteam.

Bergschenhoek/Zeist – Het schoolvoetbalteam van groep 8a van de RKBS Willibrord uit Bergschenhoek is Nederlands Kampioen geworden in de finale van het schoolvoetbaltoernooi in Zeist.Het schoolvoetbalteam van de Willibrord bleek de allerbeste in de categorie jongens groep7/8 van de meer dan 4000 deelnemende scholen in Nederland.

Na een lang voortraject waarbij vijf voorronden gewonnen werden, volgde de grote landelijke finale op het KNVB sportcomplex in Zeist. In de categorie jongens groep 7/8 gingen de kampioenen uit de zes landelijke KNVB districten met elkaar de strijd aan. ’s Morgens vroeg werden het hele Willibrord team en alle supporters met een grote touringcar van de KNVB opgehaald in Bergschenhoek. Bij het sportcomplex van de KNVB aangekomen, waren naast het voetbal ook tal van andere activiteiten georganiseerd om de spelers en supporters een onvergetelijke dag te bezorgen.

Spanning
In de eerste poulewedstrijd trad Willibrord aan tegen de Brederoschool uit Groningen. De spanning was zichtbaar in het spel van beide teams. De gevaarlijkste momenten kwamen voornamelijk vanuit corners en vrije trappen.
De Brederoschool opende in de eerste helft de score door een afstandsschot van 35 meter dat in de verste hoek over de keeper ging. In de tweede helft werd Willibrord sterker en de zenuwen leken overwonnen. Het duurde echter tot vlak voor tijd totdat Pepijn Doesburg de gelijkmakende 1-1 scoorde. In de tweede wedstrijd mocht Willibrord aantreden tegen de Andreasschool uit Limburg. Al vroeg in de wedstrijd scoorde de Andreasschool uit een corner met een mooi geplaatste kopbal. De Willibrordschool zette aan voor het tegenoffensief, omdat minimaal een gelijkspel nodig was om door te gaan naar de halve finale. Ondanks vele kansen duurde het tot de allerlaatste minuut totdat Kayne Westerweel uit een scrimmage de bevrijdende 1-1 maakte.
Het tweede gelijkspel betekende ook direct een plek in de halve finale. In de halve finale werd aangetreden tegen de winnaar van de andere poule, de St. Antoniusschool uit Noord-Brabant. Willibrord had het betere van het spel, maar St. Antonius hield met een solide verdediging goed stand. Na de 2x 12 minuten eindigde de wedstrijd in een 0-0 gelijkspel en moesten penalty’s de beslissing brengen. St. Antonius mocht starten en scoorde overtuigend. Ook de volgende 7 penalty’s gingen er feilloos in. Bij de 5e penalty van St. Antonius voelde je de spanning nog verder stijgen. De speler schoot te zachtjes in en de keeper van Willibrord, Luuc Neirinckx, kon de penalty stoppen. Aansluitend was de Willibrord aan de beurt en Oscar Haakman scoorde onder grote spanning de beslissende penalty voor een plek in de grote finale. In de andere halve finale bleek de Jan Campert school uit Noord-Holland over de sterkste zenuwen te beschikken door ook hun wedstrijd met penalty’s te winnen.

Finale
Als afsluiting van de voetbaldag traden de Willibrord en Jan Campert school tegen elkaar aan in de grote landelijke finale. Met een volle tribune en drie cameraploegen op hen gericht betraden de spelers het veld, begeleid door de muziek van de Championsleague. Onder leiding van de eredivisie scheidrechter Gözübüyük en officiële bondsgrensrechters kon de finale van start. Willibrord zat vanaf het begin goed in de wedstrijd en het spel speelde zich voornamelijk af op de helft van Jan Campert. De kansen werden echter niet benut en ook deze wedstrijd leek op penalty’s uit te lopen. Tot 5 minuten voor tijd, de linksback Steyn Stout in een lange rush letterlijk het complete veld overstak. Hij kreeg de bal voortreffelijk mee, wist de twee achtervolgende spelers achter zich te houden en scoorde in de linker beneden hoek. In de laatste minuten zette de Jan Campert nog één keer aan, maar de Willibrord hield stand. Met een verdiende 1-0 overwinning werd het team van de Willibrord schoolvoetbalkampioen van Nederland. Vol trots namen de spelers de kampioenschaal in ontvangst terwijl de confetti-kanonnen afgingen.


Swingen op RKBS Willibrord


Bergschenhoek - Vrijdag 26 april heeft de rkbs Willibrord uitbundig meegedaan met de Koningsspelen. De dag begon met een gezamenlijk ontbijt gesponsord door de Jumbo en Plusmarkt Koelhuis, gevolgd door het bekijken van de officiële opening. Daarna werden de beentjes losgemaakt met een heuse streetdance act. Op alle locaties werd er op het schoolplein druk gedanst. Groep 1 tot en met 4 heeft een Oudhollandse spelletjesochtend gehad en groep 5 tot en met 8 een vossenjacht met Oudhollandse spelletjes.
Het was ondanks de regen een geslaagde dag waar ze met veel plezier op terugkijken.


Kinderboekenweek 2012

 

Tijdens de kinderboekenweek 2012 zijn de groepen 3A en 3C gefilmd door de lokale zender RITV
voor een aflevering van het biebjournaal.
Dit om een beeld te geven over leesbevordering bij jonge kinderen.

http://www.ritv.nl/biebaflevering/525/Bibliotheek+Journaal+-+aflevering+68